Susisiekite: +3706 900 3000

2023 metų gegužės mėnesio Google atnaujinimai bei naujienos

2023 birželio 1 2023-geguzes-google-atnaujinimai-ir-naujienos

SEO komandos vadovas – Marius Mirončikas

Gegužės mėnesį patvirtintų Google atnaujinimų, kurie liestų paiešką nebuvo. Nepaisant to, turime naujienų, kuriomis galime pasidalinti.

Aktyvumas paieškoje

Net ir tokiu atveju, kuomet oficialių pakeitimų nebuvo – paieška vietoje nestovėjo. Bent 3 kartus paieška nemenkai susvyravo. Galėtume tai pavadinti neoficialiais/nepatvirtintais pakeitimais ar atnaujinimais. Internete įrankių sekančių paieškos svyravimą ganėtinai daug, vienas iš jų – Mūsų kurtas SEOgrafas, orientuotas į Lietuvos rinką. Jeigu įdomu – https://enternet.lt/seografas/

Google Search Console problemos

Mėnesio pabaigoje (29-30 dienomis) buvo pastebėtos problemos su Google Search Console įrankiu. Didžiausia problema buvo su naudingumo ataskaita (performance report). Jeigu tiksliau – duomenys neatsinaujino. Google išleido pranešimą, jog turi problemų su šia vieta, bet tai neturi jokios įtakos pozicijoms, srautui ar kam kitam. Šiam momentui problema jau sutvarkyta.

 

google-search-console-naujoves-pakeitimai

Google problemos su atvaizdavimu paieškoje

Mėnesio eigoje turėjome problemą su paieškos atvaizdavimu, kuomet vienas tinklalapis galėjo būti atvaizduojamas paieškoje su skirtingais puslapiais – to neribojant. Kaip pavyzdys – skelbiu.lt su užklausa pavėsinės galėjo būti atvaizduojama, kad ir visame pirmame puslapyje. Šiuo metu, ir įprastai, į vieną užklausą maksimaliai Google atvaizduoja 2 puslapius iš vieno domeno(išskyrus tam tikras užklausas), o dažniausiai 1.

Tad trumpu laikotarpiu buvo svyravimai, kuomet vietoje 10 skirtingų tinklalapių atvaizduodavo 2 ar 3 domenų puslapių mišinį. Buvo ir tokių kuriozų, kad dešimtukas su konkurencingu raktažodžiu turėjo vos du skirtingus domenus ir vienas portalas užėmė 9 pozicijas. Faktas, kad tai buvo Google klaida ir po savaitgalio ji buvo sutvarkyta.

Pristatyta nauja metrika, kuri bus integruota į „Core Web Vitals“ tinklapio įvertinimo sistemą 2024 metais

Šiuo metu turime 5 statinius matus matuojančius tinklalapio našumą: FCP (First Contentful Paint – pirmo užsikrovusio elemento laikas, SI (Speed Index – greičio indeksas, matuojant visą puslapio užsikrovimo laiką), LCP (Largest Contentful Paint – didžiausio elemento užsikrovimo laikas), TBT (Total Blocking Time – laukimo laikas tarp pirmo užsikrovusio elemento ir galimybės veikti), CLS (Cumulative Layout Shift – užsikrovusio puslapio elementų poslinkio santykinis dydis).

 

grafikas-naujienos-ir-pakeitimai (1)

Visi jie orientuoti į geresnę lankytojo patirtį. Tai yra – tinklapis veikia greičiau, sklandžiau. Tai yra spaudžiu mygtuką – jis iškart suveikia, niekas be reikalo nesislankioja. Bendrai kalbant – siekis, jog turėtume puikią patirtį naudojantis tinklalapiu, kuomet viskas veikia be priekaištų.

Prie šito penketo rodiklių dar yra kiti rodikliai, kurie rodo naudotojų patirtis naudojantis puslapiu bei tinklalapiu. Ne techninius vienkartinius apskaičiavimus, o lankytojų techninius duomenis. Tad Google atvaizduoja jau minėtus: FCP, LCP, CLS. Prie jų prisideda: FID (First Input Delay – tai laikas nuo pirmo paspaudimo momento iki to momento, kuomet naršyklė gali pradėti apdoroti Jūsų veiksmą), TTFB (Time to first byte – laikas nuo pradžios iki momento, kuomet pradedami gauti duomenys puslapiui) bei naujasis INP (Interaction to Next Paint – atsakomumo vidutinis laikas į veiksmą).

Naujasis rodiklis (INP) yra patobulinta FID versija. Skirtumas tik tas, kad jis seka visus atsakomumo laikus, o FID tik pirmojo. 2022 metų gegužę šis matas buvo pristatytas kaip eksperimentinis, šių metų gegužę – kaip svarstomas, na, o nuo kitų metų kovo tikėtina tai bus dar vienas oficialus Core Web Vitals rodiklis.

Ką ši žinia siunčia pasauliui? Google nori, kad tinklalapiai būtų patogūs lankytojams, o jeigu Jūs tokie esate – Google Jus apdovanos aukštesne savo rekomendacija. Būtina pabrėžti, kad tai tik vienas iš matų, kurie daro įtaką geresnei pozicijai. Na ir vėlgi, jeigu Jūs patobulinsite savo tinklalapį ir surinksite tobulus našumo balus, tai nereiškia, kad būsite pirmi. Pakartosiu – tai tik vienas iš vertinimo matų. Įsivertinti savo tinklalapio puslapių surenkamus našumo balus galite čia: https://pagespeed.web.dev/

Google Search Console (GSC) insights patobulinimas

GSC turi puslapį, kuris pateikia bendras įžvalgas apie projektą. Jį galite pasiekti čia (EN): https://search.google.com/search-console/insights Atnaujinimas orientuotas į platesnių duomenų pateikimą. Ankstesnė versija viską pateikdavo ganėtinai bendrai, tad naudos buvo menkai, ši versija taip pat neatrodo iš esmės pakitusi. Malonus dalykas, jog atvaizdavimas gražus, bet daug daugiau galima rasti pačioje GSC platformoje.

 

search-console-pakeitimai-ir-naujienos

Google pranešimas apie autoritetingumą naujienų srityje

Pagrindinis momentas, jog tam tikrose temose žmonės reikalauja ekspertiškos nuomonės. Pavyzdys – finansai, medicina, politika. Siekiant, kad žmonės nebūtų klaidinami Google šioje vietoje skiria didelį dėmesį kokybiškam turiniui.

  • Pirmas dalykas – tinklapį priskiria prie tam tikrų temų ar vietos. Tai yra sistemos matydamos turinį, lankytojus ir daromą įtaką, tinklapį gali priskirti kaip autoritetą tam tikrose srityse (Tiek iš temų pusės, tiek iš lokacijos).
  • Antra, seka originalumą. Tai yra, jog portalas yra pirminis šaltinis, o ne perleidėjas. Matant, jog kiti dalyviai perleidžia portalo medžiagą – galima spręsti apie jo profesionalumą, autoritetingumą.
  • Trečia, reputacija. Sistemos retrospektyviai žvelgia kiek kokybiško ir profesionalaus turinio leidžiama arba rekomendacijas iš patikimų šaltinių (žurnalistų apdovanojimai ar kt.).
  • Pranešimas buvo bendrinis norint supažindinti su pačia sistema, naujos informacijos nepateikta.

Taip uždarome pavasarį ir keliaujame į vasarą! Gražios ir šiltos vasaros Jums linki EnterNet kolektyvas!

Atgal

Kontaktai

Telefono nr.: +3706 900 3000

El.p.: enternet@enternet.lt

www.enternet.lt

Mus rasite

Oficialūs google parneriai